martes, 13 de octubre de 2009

Treball de literatura universal (primer examen)

Quins són aquests personatges?
Eva: Segons la bíblia es la primera dona de la creació (discrepància amb la Torà, que considera que Lilit va ser la primera dona). Déu va crear a Eva a partir de la costella de Adam (primer home) y fang. Eva vol dir “feta del fang”. Déu més tard la va expulsar del paradís a causa de haver provat la fruita prohibida. Eva va engendrar a Caín i Abel.

Ester: Ester era fila de Abihail, oncle de Mardoqueu. Va quedar orfe i el seu oncle va adoptar-la i la va criar com si fos la seva filla. Ester es d’origen babilònic i significa “estrella”.

Dalila: Dalila era l’enamorada de Samsó. Era una espía del exèrcit dels Filisteus.

La dona de Putifar: Era un personatge sense nom que apareix al llibre del gènesi i que causà l’empresonament del patriarca Josep.

Historia dels personatges?

Història d’Eva: la seva història es troba al llibre del Gènesis. Va ser creada Déu a l’hort del Edén, amb l’ajuda d’Adan, Déu li va dir que podia menjar de tots els arbres de l’hort menys el de la ciència del bé i del mal, per no morir, però Eva va ser enganyada per una serp, que és la representació del dimoni, llavors ella va veure aquest arbre tan agradable als ulls que va menjar una poma d’aquest arbre i li va donar de menjar a Adan, quan Déu es va assabentar va informar a Eva de que quan tingués fills els seus dolors augmentarien en el part i per haver donat un fruit al teu marit ell tindrà autoritat sobre tu, però ell haurà de treballar per menjar, i vosaltres dos morireu. Per aquest motiu van ser expulsats del jardí de l’Eden.

Història d’Ester: El llibre d'Ester pertany a l'Antic Testament escrit cap al segle IV aC.La història està ambientada a l'exili jueu a Babilònia. El rei persa Assuer busca una nova esposa després de repudiar la seva per un escàndol amb uns ambaixadors. Ester es presentada camuflada i sedueix el monarca. Un cortesà envejós planeja matar els jueus, el rei hi accedeix sense saber que la seva pròpia muller pertany a aquesta raça. Avisada pel seu oncle, Ester intercedeix davant el rei arriscant la vida i aconsegueix que s'anul·li el decret.

Història de Dalila: Dalila l’enemorada de Samsó li va preguntar tres cops el secret de la seva força, però les tres respostes eren falses, però el quart cop li va dir la veritat i ella el va traïr. Va dir als enemics de Samsó el secret de la seva força que eren els cabells.

Història de la dona de Putifar: L’esposa de Putifar no era tant fidel com el seu serf Josep. Repetides vegades va tractar de seduir-la i un dia quan no hi havia homes a la casa es va insinuar a Josep però aquest no va cedir, sinó que va fugir. Quan Putifar va tornar a casa va escoltar el fals intent d’acusació de violació. Ell s’ho va creure i va fer tancar a la presó a Josep.


Deduir què simbolitzen aquestes dones.

Eva: Simbolitza la dona humana, creada amb la voluntat de Déu, i la costella de Adam, el seu company. Eva simbolitza la presencia del esperit femení que acompanya al home, al igual que també pot simbolitzar la fertilitat i la procreació de la humanitat.

Ester: Simbolitza la seducció i la astucia que utilitza ella per tal de aconseguir alguna cosa. De fet també simbolitza la atracció que causa la dona en el home.

Dalila: Simbolitza la traició de la dona, també es pot interpretar que simbolitza la curiositat humana, la intriga...

Dona de Putifar: Simbolitza la infidelitat de la dona, i la seducció purament luxuriosa. Desempenya un paper d’una persona gelosa, i rencorosa

Busca imatges i representacions artístiques d’aquestes dones.


QUADRES

José y la mujer de Putifar



Tintoretto (El)


Sansón y Dalila


Anthony van Dyck


Ester y Jeremías


Anónimo
EVA

ALTRES
Historia EVA y ADAN:



Ester (historia):



Sansó y dalila:

No hay comentarios:

Publicar un comentario